Vidovdan




IDE VIDOVDAN

Vidovdan je dan posvecen danu sa najvise suncanih sati u godini i to je prvi dan pocetka ljeta, koji u nase doba zvanicno pada na 21. jun gregorijanskog ili na 8. jun julijanskog kalendara. To je dan Bijelog Vida ili Svetovida (na sanskritu rijec SVET znaci BIJEL, te je svejedno ako kazemo BIJELI VID ili SVETOVID).

Ovo na slici je stecak krstaca u okolini Nevesinja. Ova krstaca je kao otvorena geografska karta: ispisanim simbolima ona pokazuje nebo, kartu neba. Znamo da je na svakoj karti istok sa desne strane, zapad je lijeva strana, sjever je gornja, a jug donja strana karte.

Tako je i na krstaci: istok i zapad su pravac nebeskog ekvatora. tu su izlasci i zalasci Sunca. Sunce se uvijek radja na istoku, mlad Mjesec uvijek izlazi na zapadu. to je ujedno i pravac proljetne i jesenje ravnodnevnice, odnosno proljetnog i jesenjeg ekvinocija.

Ispod pravca nebeskog ekvatora je nebo juzno od ekvatora i po tom dijelu neba krece se Sunce u jesen i u zimu. Kruzic u dnu krsta je zimski solsticij, dan kad Sunce dostize svoju najnizu tacku na nebu.

Iznad linije nebeskog ekvatora je sjeverno nebo i po tom dijelu neba krece se Sunce u proljece i ljeto. Maksimalni visinu na sjevernom nebu Sunce postice prvog dana ljeta, na ljetni solsticij, tj. na Vidovdan.I eto: na krstu je prikazan lik Svetovida ili Bijelog Vida, koji uvijek gleda na istok odakle se BOG SUNCE radja i dolazi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu