Симболика јајета


З. Антонијевић - Симболика јајета

 По народним веровањима јаје симболизује прапочетак, препород , плодност. Код Јужних Словена јаје је представљало прототип модела света. Сунце је приказивано као "Божије јаје", звезде као "јаја које је снела небеска кокошка", а звездано небо као "решето пуно јаја". Апокрифне легенде дају приказ света састављеног од огромног јајета, чија је љуска небо, опна облаци, беланце вода, жуманце земља.

Највећа магијска делотворност приписује се ускршњим јајима, односно првом јајету које се офарба црвеном бојом. 





Такво јаје назива се "чувар" или "стражар" и намењено је за заштиту винограда и њива где је закопавано како би поменуте површине чувало од града и осталих временских непогода. 

У овом случају јаје замењује петла који се жртвује како би људи умилостивили бога Громовника.
Због тога што садржи животну снагу препорода, јаје се доводи у уску везу са култом покојника.

Истакнути антрополог Јован Јанићијевић у својој књизи " У знаку Молоха ( антрополошки огледи о жртвовању)" наводи да управо због тога што садржи животну и препородилачку снагу јаје се стављало у гробове. Тако су на пример Транскарпатски Украјинци полагали бело јаје у ковчег детета које умре између своје прве и четврте године. Овај поступак објашњен је тако што јаје у овом случају замењује играчку и да душа напустивши тело узима јаје како би се њиме поиграла.

Срби су такође давали јаја као жртву својим покојницима. Веселин Чајкановић наводи да бојење јаја у црвено симболизује крв , и то доводи у везу са словенским култом предака, што се касније пренело и на "Васкрс" ( Васкршње задушнице ). 
С обзиром да је Васкрс пролећни празник , наследио је и нека обележја паганских обреда везано за сетву , као и враџбина за приплод и одржање стоке и употребу јаја у магији за плодност у ширем смислу речи.

Црвена боја се тумачи као симбол сунца или ватре, у којем се спајају земаљски и небески огањ. У прилог овој тези не иде само поменута употреба ускршњих јаја за одбрану од временских непогода, него и велика заступљеност вегетативних и соларних симбола ( крст , крст - свастика, звезда, сунце, итд.) у процесу шарања јаја.


Очигледно је да у поменутим примерима наилазимо на сједињење култа плодности и култа мртвих из чега произилази и хришћанско тумачење симболике јајета, а то су рађање, умирање  и поновно стварање - односно ускрнуће.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu