Medovina
Medovina
Medovina je prvi alkoholni napitak koji je čovek koristio. Ona se oduvek vezivala uz pojmove plodnosti, snage, zdravlja i mudrosti. U vreme srednjeg veka bilo je puno ratova i sukoba, pa je puno muških potomaka predstavljalo svojevrsnu sigurnu budućnost svakoj porodici. Nekad je bilo rašireno verovanje da mladenci, ako svakodnevno konzumiraju medovinu, mogu očekivati muškog potomka. To verovanje i nije bilo daleko od istine. Nauka ukazuje na to da aciditet (pH) i slast medovine ima uticaja na aciditet ženskog organizma, a to može imati uticaj na pol budućeg potomka.
Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje su Sloveni otkrili. Med, kao osnovna sirovina, bio je lako dostupan u prirodi, koristio se za ishranu, a vremenom se dodavao raznim napicima i tako je nastala medovina. Medovina se dobija alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak kojim se dobija isti je kao u proizvodnji vina. Prema nekim ispitivanjima, medovina sadrži oko 13 % v/v etanola, 5% ekstrakta i 0,17 % mineralnih soli. Može da se proizvodi kao alkoholno i kao bezalkoholno piće, prijatne je arome i ukusa. Medovina nije veštačko piće, naprotiv ona je prirodni proizvod sličan vinu, pošto se osnovni sastojci med, odnosno grožde, pod uticajem alkoholog vrenja, pretvaraju u etanol i CO2. Kao što kod vina, ukus i kvalitet zavise od sorte grožda i njegovih osobina, tako i kvalitet medovine zavisi od vrste meda, načina njegove proizvodnje i starosti. Medovina je piće za koje tvrde da popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit, ali i usporava starenje.
Medovina je u to vreme bila narodno piće mnogih evropskih naroda. Najstarija pisana saznanja potiču još iz vremena starih Grka, Egipćana i Rimljana. Medovina se spominje u pisanju Platona, Homera, Plinija. Sloveni su prednjačili u proizvodnji i konzumiranju toga napitka, često nazivanog «piće kraljeva i Bogova». Vikinzi su medovinu davali svojim vojnicima, verujući da će im dati snagu za borbu.
Lekovitost medovine
Lekovitost medovine kao i meda poznata je od davnina, a tek u poslednje vreme je otkriveno da je to zbog njegovog antimikrobnog delovanja. Poznato je da med zaustavlja rast i razmnožavanje širokog spektra mikroorganizama. Medovina kao proizvod od meda, sigurno zadržava mnoge lekovite osobine meda. Dodajući medovini razne lekovite biljke i aromatične začine, to delovanje medovine na ljudsko zdravlje se pojačava.
Sadržaj etanola u medovini varira od 10-15 %v/v kod klasične medovine, pa sve do 18 %v/v kod posebnih vrsta. Medovina sa nižim sadržajem etanola konzumira se posle jela, a ona aromatičnija i jača pije se u malim količinama kao aperitiv i uglavnom pre jela. Medovinu je dobro konzumirati i leti i zimi. Leti se pije hladna, sa ledom i kriškom limuna, a zimi se može piti i topla zagrejana na 50-60 0C. Otkriveno je da medovina sadrži celokupan kompleks vitamina B, kao i neke druge esencijalne materije koje utiču na plodnost. Ali tu ne prestaju njeni “lekoviti” dometi. Medovina ima i antialergijska svojstva, mikropolen koji podiže imunitet, deluje i antikancerogeno, antibakterijski, a sve zato što je od meda.
Proizvodnja medovine
Kod proizvodnje medovine uvek je prisutna dilema, da li medovinu proizvoditi po starim (tradicionalnim) receptima, ili koristiti savremene metode koje se koriste u proizvodnji vina. Nekad se medovina proizvodila tradicionalnim postupkom, a tako dobijena bila je lako kvarljiva, te se nije mogla dugo čuvati. Pasterovim otkrićem kvaščevih gljivica, i pravilnim provođenjem postupka fermentacije medovina dobija na kvaliteti. Današnja tehnologija omogućava proizvodnju stabilne i kvalitetne medovine, koja objedinjuje tradicionalni i savremeni postupak proizvodnje.
Po tradicionalnoj recepturi može se proizvesti dobra medovina, ali samo dobri znalci će u tome i uspeti. Obično se dogodi zastoj u fermentaciji, oksidacija, gorčina, gljivice, bakterije i niz drugih problema. Enološki postupci i preparati koji se koriste u savremenoj proizvodnji nisu štetni za zdravlje i osiguravaju daleko bolji proizvod u odnosu na tradicionalni način proizvodnje. Klasična medovina je prirodni napitak zlatne boje, opojnog i slatkastog ukusa. U njenoj pripremi ne koriste se nikakvi dodaci koji bi uticali na aromu i miris medovine. Pored klasične medovine u svetu se proizvode i druge vrste medovine, a pored klasičnih sastojaka (med, voda, vinski kvasac) dodaju se i razne aromatične biljke, začini, sokovi, voće, grožđe i td.
Prof. dr Ninoslav Nikićević
Dipl. inž. Đorđe Damljanović
Dipl. inž. Đorđe Damljanović
Коментари