Druidizam, zvanicna religija


03. 10. 2010. 00:02h | Marijana R. Ilić | foto: AFP 
DRUIDIZAM DOBIO STATUS ZVANIČNE RELIGIJE

Britanci priznali verovanje u duhove prirode

Prethrišćanska druidska vera priznata je kao zvanična religija u Britaniji. Time je postala prva paganska vera koja je dobila takav status na Ostrvu.

Sounhendž vekovima služi kao hram druisdske religije
Britanska komisija za dobrotvorna društva zaključila je da se druidsko prizivanje duhova prirode može okarakterisati kao verska aktivnost. Odluka da se druidima da status dobrotvorne organizacije, koji imaju druge vodeće verske organizacije, obezbediće im dragocene poreske olakšice.

Ozvaničenje verskog statusa druida usledilo je posle hiljada godina praktikovanja rituala na britanskim ostrvima. Druidi su sveštenici prve duhovne prakse u Britaniji, a postojali su i u drugim keltskim društvima u Evropi. Poklonici ove religije ne veruju u jednog boga, već se mole duhovima koji nastanjuju Zemlju – duhovima planina, reka i šuma, kao i prirodnim silama, poput groma.

Takođe obavljaju rituale vezane za promene godišnjih doba. Posle četvorogodišnjeg razmatranja ove verske prakse, komisija je zaključila da druidstvo nudi koherentni sistem verovanja u božanski princip i svojim poklonicima obezbeđuje pozitivan moralni okvir. Uz porast zabrinutosti za prirodnu sredinu i njenu zaštitu i opadajući uticaj velikih religija, druidstvo cveta više nego ikad od dolaska hrišćanstva. Ovo nije jedini slučaj praktikovanja politeizma u svetu. Naime, u mnogim kulturama sve je više sledbenika takozvanih neopaganskih religija koje slave kult prirode i njihovih bogova. Vodeće zemlje u kojima cveta mnogoboštvo su Amerika, Grčka i, naravno, brojne afričke zemlje.

Današnji neopaganski pokreti uglavnom baziraju svoja verovanja na saživljenju s prirodom. Najzanimljiviji primeri obožavanja kulta prirode postoje u Africi. Zulu je afrička etnička grupa od 11 miliona ljudi koji pričaju bantu jezikom i uglavnom žive u Južnoj Africi. Njihova religija je politeistička, što znači da postoji mnogo bogova koji pomažu i deluju na ljude na razne načine. Kao i ostale politeističke religije, i ova je nastala jer narod nije mogao objasniti prirodne pojave, pa se njihovi bogovi nalaze u raznim životinjama i vremenskim prilikama.

Rasprostranjena afrička religija je i animizam koji se zasniva na verovanju da svi elementi u prirodi imaju dušu, pa ih zato i treba obožavati i poštovati. U Grčkoj je pre nekoliko godina priznata stara grčka religija, takozvani helenizmos, drevno helensko mnogoboštvo. To je takozvani Pokret za povratak Helena posvećen slavljenju olimpskih bogova, duhova prirode. Sledbenici kroz diskusije o mitologiji nastoje da u kulturnoj prošlosti nađu poruke, koje bi pomogle da se današnji svet spase od propadanja.

Sve popularnija moderna religija u Americi je vika nastala iz stare prethrišćanske religije keltskog naroda Vike. To je duhovna praksa koje se temelji na obožavanju prirode. Sledbenici su vegetarijanci čime pokazuju zalaganje za očuvanje prirode i životinja.

Ovo su samo neki od primera kako u čitavoj Evropi, kao i u svetu poslednjih godina sve više oživljavaju drevne mnogobožačke religije. Čini se da u doba sve većeg iskorišćenja prirodnih resursa i religije postaju svojevrsne organizacije za očuvanje prirode.

Asteriks i Obeliks
Druidsku religija širokoj javnosti je najpoznatija kao motiv iz popularnog crtanog filma „Asteriks i Obeliks“. Niame, u ovom kultnom animiranom filmu druidski sveštenik Panoramiks glavnim junacima pravi napitak od kojeg dobijaju neverovatnu snagu da se bore protiv Cezarove vojske. Tako je kroz zabavni karakter prikazano umeće druida da koriste moći prirode za borbu protiv zla.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu