Priča o badnjaku, panju i torti


Priča o badnjaku, panju i torti

  abc.amarilisonline



Badnjak je deo naše predivne tradicije. Divni običaji su postojali u našem narodu za ceo period Božića, Badnje večeri, kao i samog paljenja badnjaka.
Poreklo paljenja badnjaka su mnogi naučnici objašnjavali na različite načine, povezivali sa raznim mitologijama i verovanjima. Paljenje badnjaka je događaj koji slavi rođenje Isusa i vatre, koju su pastiri upilili da zagreju Bogorodicu i bebu Isusa.
U našim krajevima se nekada odlazilo u šumu i sa posebnom pažnjom se biralo hrastovo, tj cerovo drvo, koje je domaćin po dobro poznatim pravila, koje je tradicija nalagala, unosio u kuću i pripremao za paljenje.

Božićni panj
"Tradicija paljenja božićnog panja u Engleskoj"
Običaj je poznat u gotovo celoj Evropi. Ljudi su se u davnim vremenima, na različite načine, borili protiv hladnoće i tame, koje donosi zima i pokušavali da pomognu Suncu da se ponovo rodi.
U Engleskoj se ta tradicija naziva Yule ili Yuletide. U davna vremena taj praznik je bio povezan sa tradicijama starih germanskih, tačnije nordijskih praznovanja u čast boga Odina. Ako zađemo još dublje u istoriju, pronaćićemo i tragove još starijih zimskih svečanosti, posvećenih ženskom principu po imenuModranicht.
Tokom srednjeg veka, tradicija donošenja velkih panjeva, koji su se palili za Badnje veče i čiji se pepeo ili ostatak, koji nije sagoreo, čuvao do sledeće godine, postao je veoma popularan u severnim delovima Evrope i u Engleskoj. Ta scena je često prikazana na starim čestitkama.
"Božićna tradicija u Engleskoj - Yule Log"


Kako je nastala panj torta
Da se potpuno ne zaboravi, potrudili su se stari majstori kulinarstva, Francuzi. Oni su smislili kolač, koji svojim oblikom podseća na panj i to je postala tradicija u mnogim zemljama. Originalni naziv je Buche de Noel ili Yule log, božićni panj
"priča o panj torti"

Međutim, panj ili deblo, koje se unosilo u kuću radi paljenja je vremenom izgubilo na popularnosti, delimično iz praktičnih razloga – otvorene peći su nestajale i zamenjene su praktičnijim gvozdenim pećima. Drugi razlog je bio sve veća popularnost drugog običaja a to je unošenje jelke i njeno kićenje kao simbola Božića.
"Božićno drvo"

Za kraj i malo podsećanja na našu tradiciju iz pera Vuka Karadžića, Opisanije Srbije, Božić:
Uoči Božića, pošto se badnjaci unesu u kuću i nalože na vatru, uzme domaćica slame i kvočući, za njom deca pijučući, prostre po sobi, ili po kući, ako nema sobe. Po tom uzmu nekoliko oraha i bace po slami. Poslije večere pjevaju i vesele se.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu