Руски богатири



Руски богатири у центру Београда


7.06.2012
Руски богатири су учествовали на међународном фестивалу средњовековне културе, који је одржан почетком јуна у Београду.

 (Богатири- средњевековни јунаци, опевани у руској народној поезији- билинама. Епски ликови, стражарили су на границама старе Русије.)


 Руски богатири и српски витезови, већ десет година посећују једни друге- да одмере силе,  да покажу шта умеју. И овог пута, мајстори су одушевили београдску публику својим вештинама руковања  мачевима, копљима и борбеним секирама.

Богатирски покрет у Русији постоји више од тридесет година. На планини Жигули, на обалама реке Волга налази се тзв „Слобода“, где се обучавају војводе, а они, пак, оснивају своје базе у градовима богатирским испоставама - тврђавама, којих у будућности, у Русији треба да буде изграђено најмање стотину. Разговарали смо са шефом једног од ових центара – „Орловске испоставе“ - Александаром Павловом:

„Овде је све засновано на стварном- објашњава принципе богатирских борилачких вештина, Александар Павлов, - очеви су учили своју децу тим природним, стварним покретима. Човек у борби примењује оно што је урадио много пута, оно што је део њега – на тој основи, ми  оживљавамо традицију борбе - са оружјем и без оружја - негде око 74 врста борбе. Постоје и смешне забаве, које су популарне код наших људи у селима - борбе на слепо са торбама, борбе на коњу, борбе на брвну.“

Богатисрска судбина Александра Павлова је почела када се приклонио православљу, одлучио је да помаже не само молитвом, већ и делом - оставио свој бизнис и саградио богатирску испоставу.

Богатирска испостава- то је цео комплекс, где постоји све што је потребно да се науче борилачке вештине. Како је објаснио сам Павлов: „Велико утврђење, у коме све подсећа на свете душе наших предака." На богатирској испостави стално живи  одређен број богатира, затим они који желе да уче вештине, а долазе и туристи:

 „Богатирско умеће борбе можете учити читав живот. Долазе нам и млади и стари, и свако овде налази радост за душу и тело. Ми такође организујемо и обиласке за ђаке: они уживају у руском чај који пију из старинских посуда, могу гађају стрелама из лука, бацају ножеве, певају руске песме. Понекад имамо од пет до седам посета дневно.“

Једно од главних умећа богатира- такозвани плес са каменом, такође су демонстрирали у Београду.

 „Стане се у круг - против осам непријатеља - каже Александар Павлов – Они почињу да вас нападају, ви хватате камен, не прекидајући своје кретање,  преусмераваш  камен на другог. Постепено, ово постаје лепи плес.“

Како објашњава наш саговорник, такве вежбе помажу да се развије тело, које је неодвојиво повезано са душом. „Тело почиње да се креће - и душа се правилно формира.“ А шта је то правилно?

 Увек имајте на уму Бога и увек бити на страни истине - то је оно што Херој Душа. Наша главна заповест - не осећају жао за себе за свог ближњег - закључује оснивач „Орловске испоставе“ Александар Павлов.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu