SVAROG

СВАРОГ

Сварог је Бог ватре, ковачког заната, породичног огњишта. Небески је ковач и велики ратник. Према подацима староруских проповеди против многобоштва, култ Сварожића био је везан у словенском преводу хронике Јована Малале (XII век) за старогрчког Хефеста. 

О овом богу има поприлично противречних података. На пример, Дажбога у једном летопису називају Свароговим сином, због чега има основа да се сматра богом Неба. У летопису се Сварог директно назива оцем («... сего ради прозваша и богъ Сварогъ... и по семь царствова сынъ его именемъ Солнце, его же наричють Дажьбогъ... Солнце царь сынъ Свароговъ еже есть Дажьбогъ», Ипатјевски летопис 1114. г.) . Одломак о Сварогу, оцу Сунца у вези је са додатком о Совију у «Хроници» Јована Малале. Оба ова текста очигледно одражавају општу културну традицију, везану за увођење спаљивања тела. Код балтичких Словена Сварожић, (другачије називан Радгост, Radegast, Radigast, Redigost, Riedigost) слављен је у култном центру редарија Ретру-Радгосту као један од главних богова, чији су атрибути били коњ и копља (упоређењу са Световидом), а такође огроман вепар, који је према легенди излазио из мора (у поређењу са вепром као зооморфним симболом Сунца).

Код Чеха, Словака и Украјинаца са Сварогом се може повезати огњени дух Рарог (у поређењу са Страхом, Рахом) у источнословенским бајалицама (у реконструисаним легендама каже се да је Сварог ударао по камену који је донела русалка Рос да би родила сина од Перуна. И када је Сварог ударао по камену, летеле су искре на све стране и из ових искри родио се Тарх – Дажбог, зато није поуздано познато ко је његов прави отац – Перун или Сварог). Само име бога се везује за санскритско "свар" – Небо, а такође и Светлост. Сварог је ковач. Он кује у небеској ковачници и зато га везују за ватру. Сварог је био владар и чувар свете ватре и њен творац. Сварог се такође сматра оцем бога Ватре Семаргла и Стрибога, као и свих својих ратника Ратића.

Сварог је веома допринео развоју знања. Такође постоје поређења Сварога са Хефестом (грч.). Управо је Сварог поклонио људима клешта и научио их да топе бакар и гвожђе. Уз то Сварог је утврдио прве законе према којим је сваки мушкарац морао имати само једну жену и жена једног мушкарца.

Највеће светилиште Сварога налазило се у пољском месту Радогост. Сварогу су се клањали у Чешкој, Словачкој, где су га звали "Рарог".

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu