Mitska bića


ČUMA




OMAJA


Uputstvo za viđenje omaje: Niko ne zna kako izgleda omaja, niko je nikada nije zaista video. Ljudi su viđali samo njene prikaze. Ovde se ona ukazuje kao slepa devojka koja se češlja i koja se, tren pre ovoga, ubola na ružin trn. Ako želite da vidite omaju zagledajte se, pomno i netremice, u mrlju krvi na papiru koji obavija ružu i brojte u sebi do trideset, potom pomerite pogled na beli zid i trepćite, trepćite. I omaja će se pojaviti.



ALA


Ala napušta velikog župana Stefana, potonjeg svetog Simeona. Ako se zagledate u tačku u središtu njegovog oreola i pomerate se polako napred-nazad, napred-nazad, jednako motreći tu tačku, primetićete da se vo, ovan, kokoš i jaje kreću. Možda je to prizor koji je ugledala bogumilka iza Nemanjine glave, onog dana na trgu u Rasu?



Ivica Stevanovic:


VUKODLAK




TODORCI




PSOGLAVI




NEKRSTENCI




Milos Vujanovic:


VODENJAK


Vodenjak, okružen pobijenim, plutajućim ribama. Lanac u njegovoj ruci svedoči da je spreman na osvetu.



DOBRI PAVLE OBRNI


Dobri Pavle Obrni i deca na obali, onako kako ih, iz vode, vide ribe i vodenjak.



RUSALKE




Petar Meseldzija:


SVJATOGOR


Svjatogor je ruski div, stanovnik Svetih planina, toliko veliki i snažan da ga je majka Zemlja s mukom nosila. Njegova snaga prevazilazila je sve pojmljive granice, bila je nesputana i razularena, pa stoga i razmetljiva i neupotrebljiva. 



DIVOVI - BORBE BIKOVA


Borbe bikova su bile omiljene među divovima. Mada ovo može izgledati okrutno, borbe bikova su, zapravo, mnogo bezazlenije od borbi petlova. U njima se slabiji uvek na vreme povuče, a pobednik nema nikakvu želju da nanosi rane poraženom. On je zadovoljan ako rikom može da obznani pobedu i optrči bojno polje na kome je ostao sam.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu