РОДНОВЕРНИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ЛАЖИТРАВА (АПРИЛ) 7521. (2013.)

РОДНОВЕРНИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ЛАЖИТРАВА (АПРИЛ) 7521. (2013.)



3.4. Воданов дан – Водопол

Водопол је дан вода. Празник славе углавном наша браћа из источних крајева, а везан је за буђење пролећа, отапање леда и бујање река али и поплаве и несрећу коју оне доносе. Овим даном се највероватније завршавала Водена недеља.


14.4. Дан Симаргла - Огњебога

Према руским изворима 14.4. је дан бога Симаргла. Веома су различита тумачења овог божанства као и датуми празника њему посвећених. О Симарглу имамо спомена у Несторовој хроници као једног од богова чији су се кипови налазили на брду изнад Кијева.

19.4. Биљни петак

Петак пре Јариловаг дана у народу је познат као Биљни или Биљани петак. Ове 7521. (2013.) то је 19.4. Биљни петак је дан када (углавном) жене беру лековито биље. Верује се да биљке убране на овај дан имају посебна лекововита својства. Овим даном завршава се забрана брања цвећа која траје од Весниног дана.

22.4. Љељник, Љељ, Љеља, Лада

Сматра се да је Љељник био пролећни празник посвећен женема, има оних који га чак називају словенским Даном жена. На овај празник мушкарци су били посебно пажљиви према женама. Љељник је повезан и са богињом Ладом, може се назвати и Ладиним даном. Лада је словенска богиња љубави и лепоте. Обичаји око Јариловог дана (Ђурђевдана) доста су се измешали и, може се рећи, спојили у један велики празник, мада се некада вероватно радило о различитим празницима.

23.4. Јарило, Јаровид, Геровит, Ђур

Један од битнијих родноверних празника, дан посвећен Јарилу богу рата, срџбе (јарости, љутње) али и богу пролећа лета и плодности. Примањем хришћанства Јарила делимично наслеђује св.Ђорђе. И поред покушаја христијанизације нашег старог бога, претхришћански обичаји у славу Јарила остају у живом народном сећању.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu