LUG


LUG


U srbskom jeziku i danas postoji rijec LUG. Lug je sagoreni pepeo drva, a moze biti i šumarak, šuma i lužno mocvarno zemljiste. Postoje i Luzicki Srbi u Germaniji.


LUG, LUGUS, LLU je bio keltski bog poznat kao Onaj koji Sija.



Svetilista BOGA LUGA bila su u svetim šumama, šumicama i šumarcima zvanim LUG.


Cak su i drevni sumerski carevi u trecem milenijumu stare ere uz svoje ime imali titulu LUGAL. Ne zaboravimo da su ondasnji sumerski carevi u isto vrijeme bili i vrhovni svestenici, prvosvestenici i carevi, duhovni i svjetovni gospodari.


Sta je znacenje rijeci LUG? Da li sumersko LUGAL ima veze sa keltskim LUGOM? Da li sumersko LUGAL ima veze sa srbskim LUGOM?


Kelti su svog LUGA zvali i kao TROG i predstavljan je sa tri glave kao TEUTATES ili DIATATES (Tuathu De Daanan). To je keltsko bozanstvo sa tri lica, srbski (slovenski) Triglav, prototip hriscanske Svete Trojice. To je bog Sunca, najvazniji keltski bog.


Sta znaci rijec DIATATES? Samo ime “Teutates” nastalo je od DIA-TATES = DEU-TATES = TEU-TATES = BOG NARODA (LJUDI) = BOG OTAC = BOG-TATA = TEU-TATES sto odgovara slovenskom vrhovnom bogu Rodu, tati naroda


Sanskrit: तात (taata) = TATA (otac)


TEUTATES = DEUTATES, DIATATES


DEU = DUH, DIHANJE, ZIVOT = BOG


TATES = TATE = BOG SA TRI GLAVE = TRIGLAV = TROGLAV= TROG


Kad srbskim jezikom razmisljamo o LUGU, uvijek nam na um dolazi vatra, oganj. Kod nas je vatra neraskidivo vezana za lug i lug za vatru. Drvo izgara u vatri i vatra pretvara drvo u pepeo koji zovemo lug. Nije svaki pepeo lug, vec je lug samo pepeo od izgorenog drveta. Lug je imao svoju ulogu u licnoj higijeni spravljanjem luksije za licnu higijnu i pranje vesa. Znalo se i to da ako u vrijeme Mjeseceve mijene pokiselis haljine u luksiji, haljine ce se u toj luksiji potpuno raspasti. Zato su zene strogo vodile racuna o mijenama Mjeseca.


Oduvijek se vatri pridavalo nebesko porijeklo. Vatre su smatrane Bozijim svetim darom. Sunce na nebu je Bozija vatra koja grije svijet i daje zivot svijetu.


Vatra je sveta, cista, bozanska. Kao takva sluzila je i u duhovne svrhe za ociscenje tijela (skakanje kroz vatru) i za ociscenje raznih hramovnih i kucnih predmeta.


Sunce na nebu, oganj na oltaru hrama, oganj na kucnom ognjistu. I sve tri vatre jesu svete vatre. Sunce na nebu nikad se ne gasi, vatra u hramovima ne smije da se ugasi, ugaseno ognjiste u kuci na zlo sluti (teska je kazna onima koji moraju napustiti svoja ognjista). Zato se vatra stalno cuvala. Vatru neba cuva Bog, vatru u hramu cuva svestenik, vatru u kuci cuva domacin.


Kako se cuva vatra? Vatra se cuva lugom, pepelom izgorenog drveta. Da bi se sprijecio dodir vatre sa okolnim vazduhom, mašom se se uzima lug i vatra se zaprete, prekrije lugom i zaustavi dotok vazduha. Sloj luga preko vatre sprecava potpuni dodor vatre sa kiseonikom iz vazduha i omogucava minimalni prolaz vazduha kroz lug da se žera vatre potpuno ne ugasi. Vatra nastavlja da tinja. Tako vatra pod lugom moze da se sacuva i po nekoliko dana bez lozenja. LUG je dakle zastitnik i cuvar svete vatre.


Podsjetimo se na sumerske i njihove titule “lugal”. Vec smo rekli da je sumerski car bio svjetovni, ali i crkveni starjesina, dakle prvosvestenik. LUGAL, sta je to? Lugal je prvosvestenik koji lugom cuva svetu vatru da se ne ugasi. LUGAL je cuvar svete vatre.


Svi sluzitelji boga LUGA su LUGI i to je vremenom kroz glasovne promjene dalo srbsku rijec LJUDI, a LUGEVITI su postali LJUDEVITI.


TEUTATES > TEUTA < TATA > TATIANA = TATJANA

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu