ГРОМНИЦА - СРЕТЕЊЕ

2.2. ГРОМНИЦА - СРЕТЕЊЕ

Громница или Сретење је родноверни празник који се слави у готово свим словенским земљама. На овај дан срећу се зима и лето. Празник је у вези је са богом Перуном и негде га називају Перун Зимски. 

Громница је један од ретких дана у току зиме када може да се догоди олуја, да се чује грмљавина и виде муње. То је дан када се сусрећу зима и лето (Велес и Перун). Такође, то је дан када Весна (пролеће) почиње своју битку са Мораном (зима).
Остала су сачувана разна веровања везана за овај празник.
Нека од веровања су да се на овај дан може предвидети какво нас време чека:
медвед (мечка) се буди из зимског сна и излази из јазбине. Ако је сунчано време и ако медвед види своју сенку, враћа се назад јер ће зима потрајати још шест недеља. Ако не види сенку значи да је крај зиме и креће у шуму по храну.
Некада је у свим словенским земљама постојао обичај прављења свећа посебно за овај празник, а у неким земљама је тај обичај опстао до данашњег дана. Те свеће се називају “громнице“ или “громовите свеће“ и верује се да су моћно средство народне магије. Паљење ових свећа преусмерава муње и громове и на тај начин штити куће и читава насеља. Исто тако када су велике суше паљење свећа громница призваће грмљавину и кишу.

Громница – Сретење у вези је са празником који је неколико дана раније и познат је у народу као Верижњаци или Верижица и постоји могућност да се некада, пре примања хришћанства, радило о једном истом празнику. Верижњаци су били велики празник који се славио „због грома“. Постојало је веровање да ће онај ко носи одело шивено на овај дан погинути од грома.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu