Na kratovskim „Kuklicama“

Na kratovskim „Kuklicama“

3
Makedonija je puna neobičnih i zanimljivih prirodnih lokaliteta. Neki od njih, iako teško dostupni, vrijedni su svakog truda. Takav je slučaj i s kratovskim “Kuklicama”.
 
Ako putujete u istočnom dijelu Makedonije, 8 km. sjeverozapadno duž glavne ceste za Kratovo naići će te na selo Kuklica. Ovo malo selo tipičnog raštrkanog tipa, nalazi se na desnoj strani doline rijeke Kriva Reka. Odatle, još 2-3 km., zemljani put će vas dovesti do geološkog rezervata pod nazivom “Vesela Svadba” ili “Kuklica.” Čarobno mjesto, remek-djelo prirode gdje su isprepletene i legende i istine. Tamo će vas dočekati 148 kamenih lutki ili zemljane piramide raspoređene u svim grupama i formama, od kojih mnoge nalikuju ljudskim okamenjenim figurama. Stoga, lokalno stanovništvo već stoljećima pripovijeda legende o njihovom nastanku.
 
Jedna od priča kaže da su kamene lutke nastale tako da se neki čovjek htio oženiti dvjema ženama u istom danu. Tako je dogovorio prvo vjenčanje ujutro, a drugo poslijepodne. No, tijekom prvog vjenčanja došla je i druga mlada i kada je vidjela da njen zaručnik ženi drugu ženu, proklela je sve svatove i oni se pretvaraju u kamenje. Okamenjeni svatovi i danas svjedoče o gnjevu i boli nesretne djevojke. Mještani nazivaju mjesto “Vesela svadba” zato što su svatovi ostali nasmijani, a mladenci su se okamenili u nježnom zagrljaju. Zbog ovih okamenjenih “lutki” i mjesto je dobilo svoje ime – Kuklica.
 
Znanstvenici kažu da su figure prirodna pojava uzrokovana dugotrajnom erozijom vulkanskih stijena u razdoblju između eocena i pliocena i stare su između 15 i 20 milijuna godina. Atmosferski utjecaji su ih gradili, modelirali, i stoga imaju tako karakterističan oblik. Ovaj spori proces nastavlja se i danas, mijenjajući oblik stijena, čime se neke postupno uništavaju, a druge stvaraju.
 
Ovaj je lokalitet zaštićen kao prirodna rijetkost. Legende ili istine, nije važno. Važno je sačuvati tajanstvene “okamenjene svatove”, a možda će vrijeme samo odgonetnuti ovaj neobični fenomen.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu