Kameni stubovi leče neplodnost

Kameni stubovi leče neplodnost


Vođenje ljubavi ispod 'kamenih penisa' na planini Kožuv pomaže onima koji nemaju porod.
  Veliki broj mladih bračnih parova koji nemaju dece sve češće dolaze da vode ljubav na otvorenom na 1.180 metara nadmorske visine na planini Kožuv u Makedoniji sa nadom da će ovog puta dobiti prinovu.
Postoji mnogovekovno verovanje da kamene stene koje paraju zvezadano nebo kod sela Konopište imaju čarobnu moč da leče neplodnost, pa zato sve veći broj porodica bez dece dolazi na „tretman“ u ovom kraju u centralnoj Makedoniji za koga kažu da nema promašaja.

Kameni stubovi, poznatiji kao kamene lutke ili „Cucke“, su prava atrakcija i nalaze se na nekoliko kilometara od dečjeg odmarališta „Mihajlovo“ na Kožuvu.

Postoje pretpostavke da oni datiraju od pred 20 do 50 hiljada godina. Dolina plodnosti, kako se naziva ovaj krajolik, nalazi se na 40 kilometara od Kavadaraca, pored reke Bošavice, i u njoj ima više desetina kamenih stena visoki po 15 metara. Na vrhu ovi kameni stubovi imaju zaštitne kape.

Postoje legende koje se prenose od kolena na koleno i koje govore da ove kamene lutke, poznatiji kao "kameni penisi" ili kamene pečurke, imaju moć da leče neplodnost. Prema jednoj, oni koji nemaju dece trebalo bi oko jedne od mnogobrojnih figura izgrebu zemlju, stave je u mleko, dodaju med i tako popiju. Prema drugoj, kameni penisi zrače posebnom energijom, pa zato mladi supružnici treba da vode ljubav pored njih.

Tradicija vođenje ljubavi ispod kamenih penisa traje veoma dugo.
Ovog leta, posle pauze od dve decenije, ponovo je proradilo odmaralište „Mihajlovo“, svojevremeno najpoznatije odmaralište u Tikvešijama. Prema pisanju skopskog dnevnika „Vest“, verovanje u začeče ispod kamenih penisa se po svemuj sudeči ponovo vratilo.
autor: Savo Pejčinovski izvor: Novi magazin

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu