Slovenski narodi

Slovenski narodi

 

 Johan Gotfrid fon Herder (nem. Johann Gottfried von Herder 25. avgust1744. — 18. decembar 1803) , nemački pesnik i filozof kojeg često nazivaju ocem kulturnog nacionalizma


Slovenski  narodi  su  jako  široko  rasprostranjeni  i  zauzimaju  značajno  mesto  u  istoriji  između  ostalog i  stoga   što  su  živeli  daleko  od  Rimljana;

Znamo  da  su  najpre  živeli  na reci  Don, zatim  na Dunavu, tamo  među Gotima, kasnije  među  Hunima i Bugarima sa kojima su napadali Rim, ali ih najčešće u istoriji prepoznajemo  kao  narod  koji  je  pomagao, služio. Bez obzira na ono što su činili kroz vekove, nikad  nisu  bili  ratnički, avanturistički i ekspanzivan narod kao Nemci, pre se moze reći da su se pomerali  za njima, zauzimajući njihove napuštane  teritorije sve dok nisu naselili ogroman prostor  do  Dona  do  Elbe, od  Baltičkog  do  Jadranskog  mora.

Njihove naseobine sa ove (evropske) strane Karpata prostirale su se od Luneburga (Lüneburg)  preko Meklenburga,Pomeranije, Brandenburga, Saksonije, Lužica, Bohemije (Češke), Moravske, Sleske, Poljske, pa  sve  do  Rusije, a počev od  Vlaške i Moldavije, koje su već nastanjivali, širili  su se dalje i dalje, sve  dok  ih  car  Heraklit nije pustio  na  teritoriju  Dalmacije i dok  nisu osnovali  kraljevine Slavoniju, Bosnu, Srbiju i Dalmaciju.

U Panoniji su takođe  bili  veoma  brojni. Počev  od  oblasti  Furlanije naseljavali  su  i  južnoistočne  delove  Nemačke, zaključno sa oblastima Koruška, Kranjska i  Štajerska: najveći  mogući prostor, koji u Evropi, velikim  delom  i  danas zauzima jedna  nacija. Naseljavali  su, dakle, zemlje koje su drugi narodi napuštali i to kao kolonisti, stočari i zemljoradnici.

Njihov  život (prisustvo) na svim tim  prostorima je, nakon svih pređašnjih  pustošenja i  seoba  tj.  kretanja, bio dosta plodan. Voleli su zemljoradnju i stočarstvo, čuvali zalihe žita, bavili  se  kućnim zanatima i započeli  trgovinu  plodovima svoga rada. Duž obale Baltičkog  mora, počevši  od Libeka pa nadalje, dizali si primorske gradove, među  kojima  je Vineta, na ostrvu  Rujan, koja se mogla nazvati slovenskim Amsterdamom. Živeli su u zajednici sa  Prusima, Kurenima i Letoncima, što pokazuju jezici ovih naroda. Na Dnjepru su podigli  Kijev, na reci Volkhov Novgorod, buduće značajne centre trgovine, koji su povezali Crno sa Baltičkim morem i omogućili da prozvodi Morgenwelta  stignu  do  zapadne i severne Evrope. U Nemačkoj su se bavili rudarstvom i metalurgijuom, vadili so, pravili  medovinu, tkali, gajili  voće  i  vodili sebi  stvojstven radostan život, ispunjen muzikom. Bili su veoma darežljivi, čak rasipnički gostoljubivi, voleli su slobodu, ali su bili poslušni i pokorni kao i protivnici bilo kakve krađe i otimanja. No  to  im nije pomoglo protiv ugnjetavanja, čak je i doprinelo  tome. Stoga baš što se nisu otimali o  svetsku vlast i nisu imali ratoborne, nasledne kneževe i radije plaćali porez ukoliko im je to omogućavalo da u miru žive na svojoj zemlji. Jako su se o njih ogrešili neki narodi i to u prvom  redu  nemački.

Već za vreme vlasti Karla Velikog su počela osvajanja slovenskih zemalja i njihovo pokoravanje, što je za uzrok imalo očiglednu korist u oblasti  trgovine: jer je hrabrim Francima svakako odgovaralo da od vrednog naroda, koji  se  bavi  trgovinom i zemljoradnjom, načini kmetove, umesto da sam ovlada ovim veštinama. Ono što su Franci započeli, nastavili su  Saksonci; Narodi čitavih provincija bivali su istrebljivani ili porobljavani, a njihove zemlje su delili među sobom plemići i biskupi. Na trgovačku delatnost Slovena na Baltiku stavili su tačku severni Germani.

Vinetu su razorili Danci, a od slovenske kulture i naroda je ostalo onoliko, koliko od Peruanaca nakon španskih  pohoda. Zar  nije  čudo da se nakon vekova porobljivanja i najdubljeg ogorčenja ovog naroda prema njihovim hrišćanskim gospodarima i pljačkašima njihov meki  karakter nije pretvorio u najužasnije učmalosti u ropstvu? Njihovi su tragovi ipak pisutni na prostorima gde su nekad slobodno živeli. Nesreća ovog naroda je u tome što zbog njegove  ljubavi prema miru i domaćoj radinosti nije moglo biti trajnog ratničkog ustava(kodeksa), iako  mu pri žestokom otporu nije nedostajala hrabrost.

Na nesreću su bili preblizu Nemcima, a sa druge strane su bili na udaru Tatara i Mongola zbog  kojih su mnogo pretrpeli i propatili. Točak vremena se nezaustavljivo okreće; i pošto su slovenski narodi naseljavali najlepši deo Evrope, koji su obrađivali i gde su se bavili trgovnom, i pošto je izvesno da evropsko zakonodavstvo i politika moraju (i  da  će) mesto ratničkog duha unapređivati život u miru i marljivosti, kao i harmonične odnose među  narodima, tako ćete vi, nekad vredni i sretni narodi, biti probuđeni iz duge učmalosti i oslobođeni okova ropstva, živeti na lepim prostorima od Jadranskog mora do Karpatskih planina, od Danoa do reke Mulde kao na svojoj  zemlji i na njima slaviti svoje stare praznike.
Pošto su ovoj kulturi dati lepi i korisni doprinosi, bilo bi lepo da se rupe u znanju o njoj popune, da se sakupe svi ostaci kulture (običaji, pesme, priče  tj. sage) kojih je sve manje i da nastane najzad istorija ovih plemena kako to već slika čovečanstva zahteva.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu