Cvet zivota

CVIJET ŽIVOTA
Cvijet života je geometrijski lik sastavljen od višestruko, jednako razmaknutih kružnica sa cvjetnom šesterokutnom simetrijom.
Kažu da je Cvijet života simbol star najmanje 2500 godina i da spada u osnovne simbole Svete geometrije kao i drevnu religioznu vrijednost. A koliko važan značaj ima u povijesti može se zaključiti iz lokacija gdje se susreće: Egipat (Abidos i Sinajska gora), Izrael (Masada), Kina (Zabranjeni grad), Japan, Indija (Zlatni hram i dr.), Turska (razna rimska nalazišta), Italija (umjetnost 13. stoljeća), Sjeverna Afrika (Maroko), Srednji Istok (Libanon i razne džamije), Južna Amerika (Peru), Sjeverna Amerika (Meksiko), itd.
Kaže se da je u Abidosu u Egiptu najstariji primjerak Cvijeta života (i do 6000 do 10500 godina), a opet neki misle da su ga izveli pitagorejci, što je čudno jer u Kini u Zabranjenom gradu i drugdje izveden je prije pitagorejaca. Uostalom, već bi odavno bilo (geometrijski gledano) moguće ono što je od grčkih matematičara zapečaćeno kao nemoguće.
Gledano geometrijski, Cvijet života je univerzalni kod jedne geometrije gdje se sve može riješiti, tj. bilo koji kut, bilo koja dioba (da li radijusa, dijametra, kvadrata, kuba, itd.). To su vrata koja otvaraju područje neslućenih mogućnosti, ne samo matematike nego i drugih prirodnih znanosti (praktične prirode) a povezujući ga sa predajama usmenim ili pismenim religijske prirode ne možemo pobjeći od utiska da nije djelo naše ljudske civilizacije već je djelo za ljudsku civilizaciju. Osim toga u Abidosu u Oserionu (krivi navode u Ozirisovu hramu), pored Cvijeta života nalazi se još jedan artefakt – malo drugačiji cvijet života koji je pak zanemaren a opet se nalazi u kodnom obliku u egipatskoj i majanskoj kulturi, ali to je pak druga tema za neki drugi put. Ovog puta bih samo na par najjednostavnijih izvedenica pokazao njegove mogućnosti bez daljnjih izvedenica.
Tomo Periša
CVIJET ŽIVOTA - ARTEFAKT
DREVNI KOD
(predgovor bez riječi)
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * *
* * * * * *

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu