Keltsko drvo zivota

KELTSKO DRVO ŽIVOTA
Kako djeluje: Ovaj amulet ojacava zivotnu snagu i energiju. Pomaze u rjesavanju rodackih sukoba i omogucava kontrolu osjecaja.
Njegova povijest: Drvo je istodobno sinonim za majku Zemlju koju ono spaja u jedinstvo sa ocem Nebom. Svojim korijenjem ono je neraskidivo povezano sa boginjom zemlje - sa materijom, sa plodnoscu - tom osnovom zivota. Kruna drveta uzdize se mnogostruko razgranata u nebo da bi tamo stupila u dodir sa duhom, svijetom inspiracije i ideja, mudrosti i spoznaje, svjetlom i jasnocom. Ali kruna i korijenje zavise jedno od drugog: bez korijenja koje hrani kruna bi se osusila i opala, bez krune koja uzima svjetlost korijenje bi u tami zemlje sagnjilo i ne bi moglo usisavati njene sokove.
Na amuletu je ta meduzavisnost prikazana lijepim ornamentom koji s vanjske strane omotava i krunu i korijenje: korijenje prelazi u grane krosnje i omotava ih, a grane krune drveta prelaze u korijenje. Oboje se istovremeno moze zamijeniti i nadomjestiti jedno drugim: materiji je potreban duh; duh ne moze djelovati bez materije; na kraju granice nestaju i sve postaje duh, i sve postaje i materija. Jer i svjetlost je materija i duh je materija. zeni je potreban muskarac da bi je oplodio, muskarcu treba zena da bi bio plodan. Podjela ovih polova je prevazidena i oni su stopljeni u jedinstvo.

Kult drveta bio je rasprostranjen u svim dijelovima svijeta do kojih su doprli Kelti. Druidi, keltski mudraci i magiji, svoje ceremonije, rituale i obrede inicijacije u pravilu su odrzavali u hrastovoj sumi. Drvo je bilo centar njihovog magijskog znanja i prakse.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu