Citati

Мавро Орбини (умро око 1614 год,) је сматрао да су Илири били Словени (Il Regno degli Slavi.Pesaro.1601).

Nicolas Freret (1688-1749) је словенски језик сматрао основом тракијског и грчког језика (Œuvres. Ed 1796. Tome 1. Memoire de l'Academie des Inscriptions).

Михаил Ломоносов (1711-1765) је утврдио да у Антици Словени су живели «од Кимеријског Босфора до Тракије у Илирику и Далмацији» (Древна Руска Историја. 1754-1758).

Ј.Добровски, патријарх славистике (Slovanka. Prag. 1814) је доказао старост Словена у Европи.

Себастиано Долчи је утврдио словенско порекло Илира
(De Illyricae linguae vetustate et amplitudine. Dissertatio historico-chronologico-critica. Venetiis. МDCCLIV).

Матија.П.Катанчић (1750-1825) Словене је поделио на два племена : јужне, које он изводи од Илира и Трачана, и северне, изведене од Сармата
(De Istro. Budae. 1798. Istri Accolarum Geographia Vetus. 2 vol. 1826).

Франциско-Марија Апендини (почетак XIX века) је убрајао међу старе Слове Трачане, Македонце, Илире, Ските, Гете, Дачане, Сармате (De Proestantia et Vetustate linguae Illyricae. Ragusae. 1806).

Његов савременик Грегор Данковски је такође објавио дело о сродству Грка, Трачана и Словена (Die Grieschen äls Verwandte der Slawen. 1828).

Казимир Шулц је бранио идеју да су Илири и Трачани били најстарији Словени (De Origine et Sedibus Veterum Illyriorum. Poznan. 1856).

По мишљењу српског филолога Милана Будимира, илирско-пелашки елементи говора на Балкану су у подударности са словенским материјалом.

Словачки научник Шафарик дели исто мишљење :
« In Thrakien und Illyricum gleich alte serbische sprache im ganzen rein von solcher entartung erhalten hatte.»
« У Тракији и Илирији подједнако стар српски језик остао је потпуно чист од (такве) дегенерације.»
Paul Josef Schaffarik. Über die Abkunft der Slawen, nach Lorenz Surowiecki. p 149. Ofen. 1828.

У XV веку, Византијски писац Лаоник Халкокондил пише о намеравању Цара Душана да створи «европску империју народа илирског» и каже да Илири и Сармати говоре истим језиком.

Нарочито у XVIII веку, Аустријанци и Мађари су врло често користили израз «Илири» да описују Србе.
Арсеније III Црнојевић (1672-1706) је био Патријарх «целог Илирика» и Ђорђе Бранковић је носио од 1688 године титулу «деспота Илирика».

« Tај језик, тај народ и ту првобитну словенску поезију – верујем нашао сам у Илирији. Питаће ме, несумњиво, како сам дошао до тог уверења ? Пошавши од идеје, да се на почетку сваке велике расе налази једно племе-мајка, исто као што и на почетку сваке језичке фамилије постоји језик-мајка, тражио сам годинама то племе и тај језик на северу Европе. Но нигде нисам открио њихово постојање (...) Најзад, прешавши Дунав, није ми дуго требало, да ту пронађем .. – једном речју – сва првобитна племена Словена, дивно изражена кроз Балканског Илира. Све, што се код других словенских народа живи још само као легенда, или нејасан мит, постоји још увек као живи закон у тој непроменљивој и поетској Илирији : Нисам ли на основу тога могао да закључим, да сам најзад додирнуо живу стену, тле првобитног постања, и да су Срби Илирије заиста били најстарији међу Словенима ?
Cyprien Robert. Revue des Deux Mondes. De l'Enseignement des litteratures slaves. Janvier 1846. стр 372.

Matija Petar Katančić..(1750-1825) припада групи најученијих Хрвата.........истиче да се "naši Iliri svuda Srbljima zovu"...... "da se i danas zaista razlikuju Hrvati od Dalmatinaca i po otadžbini i po načinu govora"....."A šta je uzrok da Iliri uz Jonsko [Jadransko] More, Srbijanci, Bosanci, Srbi (Raci) koji žive u Ugarskoj na jednoj i na drugoj obali Dunava, istijem dijalektom govore kojijem i Dalmatinci, a od Hrvata se razlikuju?"
(из књиге Јеремије Митровића "Српство Дубровника".Београд,1992)

Из Влесове књиге сазнајемо да су Грци били боље наоружани од Словена и да су, кад год су то могли, чинили све да понизе побеђене, да униште њихове Богове, односно да разоре славу њихове прошлости. Грци су чак покушали да избришу и име Словена из историје: они су развили историју тзв.Скита а касније, на сличан начин, и историју Сармата. И може се рећи да су у томе скоро успели.

Грци су имали приметно исте односе и са Илирима, који су живели на Балкану и око Јадранског мора. Tекстуална традиција нас уверава да су Илири говорили језиком који је нестао. Ја сам уверен да су илирски народи, као и Скити, постојали само у историји коју су развијали управо Грци, јер су Грци и успели да избришу њихов прави идентитет, иако нема сумње да су илирски народи говорили словенским језицима.

Извесно је, међутим, да нема више трагова о постојању изворног илирског језика. Па ипак, упућујем на једну изванредну студију : професор Сотироф је објавио у Канади 1974. године веома документован чланак који доказује да су Илири били Словени.
Тај текст има наслов: Assassination of the Justinian's Personality.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu