Rujansko jevandjelje

„RUJANSKO JEVNĐELJE“ DRAGOCJENA KNJIGA SRPSKE KULTURE

Prva štampana knjiga u Srbiji objavljena je 1537. godine u selu Vrtucima kod Užica u manstiru Svetog Đorđa u Rujnu.

Ovaj manastir udaljen 18 kilometara od Užica imao je 1529 . godine svoju štampariju u kojoj je, koliko je dosad istraženo, objavljeno i  Rujansko Četvorojevanđelje.
Na poslednjoj starnici,  kolofonu,   Četvorojevanđelja kaluđer Teodosije  ostavio je nekoliko rečenica kao podsjetnik .

Istoričar umjetnosti iz Užica Dragiša Milisavljević je istražujući zapise o prvoj štampanoj knjizi u Srbiji primjećuje  da u tom tekstu  nije dato više podataka o tome kad je počelo štmapanje ove knjige, kad je završeno i ko su bili prvi štampari kao i odakle je nabavljan papir za štampu.

Zapis na korici knjige glasi „ Po volji Oca, po zapovesti Sina i naklonosti Svetoga duha i pomoći boga koga slavimo  u Trojici i prečiste vladičice majke  njegove i naše , Bogorodice,  napisana je  ova božanska knjiga godine  7.045 ( 1536 – 1537 ) u manastiru koji se zove rujanski, pod pod okriljem planine  koje se zove Ponikve, na reci koja se zove Beoska ( Bioska), na selu koje se zove Vrutci, pri hramu svetoga i slavnoga velikomučenika  i pobedonosca Hristova Georgija (Đorđa). Trudio se o ovom ja grešni , ubogi umom, a bogati grehom, i u Hristu sluga, monah Teodosije . No o ovom molim se braćo vama , ili vi koji budete čitali  ili prepisivali ( preštampavali) , ispravljajte a ne kunite, zaradi Boga i svoje duše, jer ovo nije pisao duh sveti, ni anđeo već čovek malouman i slabomoćan i šta više sam. Slava svršitelju Bogu. Amin.“
Sve ovo na koricama knjige zapisao  je monah Teodosije.

Milosavljević je istražujući gdje se sada nalaze štampani primjerci četvorojevanđelja ili njegovi dijelovi došao do podataka  da su oni rasuti po muzejima, bibliotekama ili u privatnim zbirkama.
„Prvi kompletan primerak Rujanskog četvorojevanđelja  nalazi se u Pragu u kolekciji starih knjiga Pavela Jozefa Šafarika. Drugi, možda najpotpuniji rukopis  rujanskog kodeksa  je u Sankt Petersburgu u biblioteci Slatikova Ščedina koji je u nju dospeo 1859. godine, „ kaže Milosavljević.
Ovaj istoričar umjetnosti iz Užica  je istražio da se  u arhivu biblioteke u Petrogradu  nalazi pismo u kome je izražena želja Vuka Stefanovića Karadžića  da proda  „iako ne veliku ali vrlo dragocenu zbirku  slovenskih rukopisa i štampanih knjiga među kojima se ističe  „Četvorojevanđelje  štampano u manastiru Rujnu u Srbiji 1537 godine kako tvrde poznavaoci , drvenim slovima, u jevanđelju po Jovanu, slova su veća nego u ostalim jevanđeljima.“

Vuk je procjenio tri rukopisne knjige na pergamentu i  Rujansko četvorojevanđelje  po 300 rubalja  u srebru a ostale među kojima i takve rijetkosti  kao što su „Oktoih“ iz 1494. godine , „Službenik“ iz 1519. i „Mileševski molitvenik“  iz 1546. godine po 50 rubalja.
„U zaostavštinu Teodosijevu  spada i jedan nepotpuni primerak od 92 lista  koji se danas nalazi u Arhivu SANU. Veruje se da je četvrti primjerak rujanskog rukopisa  ušao u zbirku  knjiga profesora Radoslava Grujića. Dva lista Jevanđelja koja se nalaze u Muzeju  primjenjene umjetnosti u Beogradu  smatrju se da pripadaju petom primjerku Rujanskog četvorojevanđelja. Jedan primjerak  rujanskog kodeksa  je  bio u vlasništvu Narodne biblioteke  Srbije  i stradao je u njemačkom bobmardovanju Beograda.“, objašnjava Milosavljević.

Pet uzoraka Četvorojevanđelja  štampao je monah Teodosije u manastiru Rujno kod Užica u vrmeneu od 1536. do 1537. godine.  Još mnogo knjiga štampano je u narednom vrmenskom razdoblju od 150 godina.
Zidine starog  manastir Rujno potopljene su izgradnjom akumulacionog jezera  „Vrtutci“ iz koga se Užice snabdjeva vodom za piće. Episkop žički Hrizostom započeo je 2004. a završio izgradnju novog manastira na novoj lokaciiji za pet godina.
„Hroničari  Rujna su još u 19 veku pisali da su zidovi bili veliki  a na istoku zapazili sačuvanu kamenu ploču časnu trpezu. Ostaci izgorelih sveća su  svedočili  da su ih meštani palili  svakog Đurđevdana a tu su do početka Drugo svetskog rata svraćale i krstonoše“, zapisao je Milosavljević.
U prvi manastir bilu su igrađeni i stubovi iz neke rimske vile. Kad je manastirsko zdanje obnovljeno oni su  u njemu našao svoje mjesto.
Manastir Rujno izgrađen je obložen crvenim kamenom  koji podsjeća na biljku rujan koja u ovim krajevima  cvjeta početkom jeseni. Po toj biljci u narodu nazvanoj rujika cijeli predio je dobio ime Rujno.
O starom manastiru Rujno pisao je i Vuk Karadžić  koji kaže da je „ manastir veličanstveno ozidan i ukrašen bio“ ali je zapisao da je propao a njegov kemen i ukrasi razneseni po okolini.
„ Stubovi  po dva- tri fata dugački, okrugli i aršin debeli  od finog crvenog mermera nalaze se sada u Užicu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu