Poklade na Kosovu


Pogledajte poklade na Kosovu: U Štrpcu se oženio Kraljević Marko

U opštini Štrpce na Kosovu danas su obeležene bele poklade, poslednji dan pred veliki uskršnji post. U domovima se danas služila bogata mrsna trpeza, a tražio se oproštaj od svih ukućana kako bi se sutra mogao započeti post. Međutim, danas se odigralo i neobično veselje. Ženio se niko drugi do - Kraljević Marko.

"Mlada" i "Kraljević Marko"
Bele poklade se u Štrpcu proslavljaju na poseban način, jer se tada se, prema običajima, u Štrpcu ženi Marko Kraljević.

Na neobičnu svadbu pozvano celo selo
Međutim, nije samo mladoženja neobičan. Svatove čini prava vojska takozvanih
"vučara" koji pod maskama, napravljenim od vune i koža, na konjima, magarcima ili pešaka prate mladence. Sa sobom nose mečeve, sablje, koplja i drugo naoružanje kako bi čuvali mladu da je neko ne bi ukrao.

Vučari čuvaju "mladu"
A „mlada" je uvek muško obučeno u narodnu nošnju. Ova dosta čudna svadbena povorka posle šetnje kroz samo naselje, dolazi na trg gde se u prisustvu okupljenog naroda obavlja svečani čin venčanja.


Neobična "mlada"
Samom venčanju prethodi prigodan humoristicki program, koji nije napisan samo da bi nasmejao ljude. On služi i da se spomenu značajniji događaji u Štrpcu i ismeju i izvrnu ruglu njihovi vinovnici.

Svatovi

Međutim, završetak venčanja ne znači i završetak manifestacije. Pošto su poklade dan prelaza u post, prema narodnom verovanju, zla bića su tada aktivnija nego drugim danima.

Ponekad se svatovi iz dva mesta sretnu na pola puta

Zbog toga u prvi sumrak svi ukućani izlaze iz domova noseći unapred pripremljene "kumbare"  koje se prave od smreka i trešnjine kore, koje se pale ne bi li se oterali zli duhovi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu