Glogov kolac

Glogov kolac novi suvenir Valjeva
20.03.2013
Povodom 20. marta, Dana grada Valjeva, u Narodnom muzeju danas je promovisana nova serija valjevskih suvenira, a među njima ubedljivo najupečatljiviji je autentični srpski glogov kolac. Autor ovog suvenira je Beograđanin Branko Knežević, koji je uz glogov kolac, napravio i makete Kule Nenadovića, Narodnog muzeja i Tešnjarske kuće, kao i suvenire magnete sa motivima grbova Valjeva, Kule, muzeja i Tešnjara.

Autentični srpski glogov kolac Knežević je, kako je objasnio, napravio „iz ljutnje i razočarenja“. „Naše komšije Rumuni su od svog vampira grofa Drakule napravili svetski brend i turističku atrakciju poznatu i posećenu od turista iz svih delova sveta, a mi se godinama sporimo da li je naš najpoznatiji vampir Sava Savanović iz Valjeva ili okoline Bajine bašte! Suština je da priča o Savi Savanoviću može biti i naš originalan turistički potencijal, pa je u tu svrhu i nastao suvenir glogovog koca, kao najefikasnijeg mitološkog oružja protiv vampira“, objasnio je Knežević, ističući da su glogov kolac već mogli da pazare strani turisti u njegovoj suvenirnici u Beogradu.


„Najpre uopšte ne obraćaju pažnju na njega, ali kada čuju zanimljivu priču o Savi Savanoviću i srpskim vampirima, odmah ga kupuju“, kaže Knežević koji suvenir pravi od glogovog drveta sa Avale, u veličini od oko 30 centimetara, ali i modelu na uklapanje iz dva dela, koji je dug skoro pola metra.
Govoreći o ostalim suvenirima iz autentične serije koje je promovisao danas, Knežević kaže da je imao težak izbor jer je kulturno-istorijsko nasleđe Valjeva autentično i ogromno. „Za sledeće serije suvenira planiram da napravim makete Protine i Desankine škole, kao sobrašnica iz Brankovine. Čitav Tešnjar sa svojim kućama može biti izuzetan motiv za posebnu seriju ovakvih suvenira“, smatra Knežević.

Beogradski autor, inače, sem glogovog koca, proizvodi i druge neobične suvenire koji motiv imaju srpsku mitologiju, od vrbovog klina do homoljske zamze.
VAmedia

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu