Šumadijski čaj
Šumadijski čaj
Ne sećam se gde i kako sam prvi put videla da se kuva rakija, u našoj
kući se redovno kuva za slavu,gosti se prvo posluže sa žitom i onda se
ponude sa vrućom rakijom, retko je ko odbije...probajte i vi.
Sastojci:
300 g šećera
500 ml jake rakije šljivovice
500 ml vode
Priprema:
U suvu šerpu staviti šećer i na tihoj temperaturi otopiti ga i pustiti da se karamelizuje, tj da požuti.
Skloniti sa vatre sipati rakiju ( da se ne zapali ) i odmah potom vodu i
pustiti da proključa, smanjiti temperaturu i pustiti da se kuva na
tihoj vatri dok se sav šećer ne otopi.
Vruću rakiju sipati u termos u koji ste prethodno držali proključalu
vodu, prosuti vodu i naliti sa rakijom. ( ja sipam vrelu vodu u termos
da bi mi što duže rakija bila vruća )
Poslužiti u male čašice sa drškicom ili šoljicama.
Ovo su mere po kojima mi pravimo, vi možete oduzimati i dodavati šećer po vašem ukusu.
Prijatno!!!!!
Коментари