Šumadijski čaj

Šumadijski čaj

Ne sećam se gde i kako sam prvi put videla da se kuva rakija, u našoj kući se redovno kuva za slavu,gosti se prvo posluže sa žitom i onda se ponude sa vrućom rakijom, retko je ko odbije...probajte i vi.



Sastojci:

300 g šećera
500 ml jake rakije šljivovice
500 ml vode

Priprema:

U suvu šerpu staviti šećer i na tihoj temperaturi otopiti ga i pustiti da se karamelizuje, tj da požuti.
Skloniti sa vatre sipati rakiju ( da se ne zapali ) i odmah potom vodu i pustiti da proključa, smanjiti temperaturu i pustiti da se kuva na tihoj vatri dok se sav šećer ne otopi.

Vruću rakiju sipati u termos u koji ste prethodno držali proključalu vodu, prosuti vodu i naliti sa rakijom. ( ja sipam vrelu vodu u termos da bi mi što duže rakija bila vruća )

Poslužiti u male čašice sa drškicom ili šoljicama.

Ovo su mere po kojima mi pravimo, vi možete oduzimati i dodavati šećer po vašem ukusu.

Prijatno!!!!!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu