Perece
Perece... Ne pamtim
kada sam ih poslednji put kupila u pekari... Ono što pamtim je da me
uvek najviše kod pereca oduševljavao taj gumičasti slani preliv preko
... I dugo mi je bila misterija kako se to pravi ali... već jako dugo i
nije :)
Nisam znala za
običaj da se za Svetog Savu prave perece i već godinama mi "promaknu" i
ukapiram tek kad prođe...
Potrebno je:
(za 10-12 pereca)
600 g brašna
200 ml kiselog mleka
30 g putera
250 ml mleka
1 kesica suvog kvasa
ravna kašičica soli
1 kašičica šećera
za slani preliv:
4 kašičice brašna
1 ravna kašičica soli
hladne vode po potrebi
Način pripreme:
U činiju za mešanje
stavila sam brašno, kvasac, so i šećer pa promešala. Zatim sam dodala i
kiselo mleko, puter i mleko pa zamesila glatko testo. Pošto nisam bila
tu ja sam ujutru zamesila i stavila u frižider pa posle podne formirala
perece a ako ste tu onda klasično ostavite testo da naraste.
Kada je testo,
znači, naraslo podelila sam ga na 12 delova i svaki tanjila u glistu
dugu oko 50 cm, pravila oblik pereca i ređala na plehove obložene
papirom za pečenje. (na jedan pleh stalo mi je po 4 perece).
Pekla sam ih na 200 stepeni 15 minuta a onda prelivala pripremljenim slanim prelivom i pekla još 4 minuta.
Slani preliv sam
napravila tako što sam u čašu stavila brašo i so, promešala pa dodavala
malo po malo vode dok nisam dobila gustu smesu bez grudvica. Koliko
gustu teško je reći ali onako da vam lepo, ravnomerno klizi sa kašičice
kada je sipate na perece.
Коментари