Povojnica



POVOJNICA

Povojnica je običaj darivanja novorodjene bebe od strane najbližih ženskih članova porodice. Nosi u naranijim detinjim danima a najkasnije do navršenih 40 dana života. Povojnica sadrži poklone detetu: pelene, novac, zlato i određenu vrstu hrane, sve uvijeno tankim peškirom.

  Hrana se nosi  kućnom svecu u kojoj je beba rođena, da bi se umilostivio i ima smisao ritualnog prinošenja žrtvi, uz molitvu.
Za svaku od molitvi prinose se odgovarajući darovi:

VINO –  za dug život
POGAčA-  za veliku porodicu
CRNI LUK- za zdravlje
PILE (prase,jagnje)- za plodove rada (uspeh u radu)
SO – za bogatstvo
JABUKA – za ljubav
CVET- za sreću

U zavisnosti od kraja do kraja variraju i običaji, pa se negde dodaje sir, šećer, med, orasi i sl. ali ovo što smo gore naveli bilo je zajedničko za sve krajeve. Veruje se da što više povojnica jedno dete dobije da će biti srećnije u životu, a minimalno je od 3 do 5., da bi umilostivio kućni svetac.
U istočnoj Srbiji postoji verovanje da dete koje ne dobije povojnicu u najranijim danima života neće moći da se oženi ili da se uda.
To su ostaci paganskih običaja, nisu kanonizovani i ne odvijaju se uz učešće sveštenika. Sa prelaskom na hrišćanstvo povojnicu je zamenilo krštenje uz učešće sveštenika, ali i pored toga ovaj kult je jak i paralelno se u mnogim našim krajevima  održao do današnjih dana.

O.Krsmanović

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu