Lažna mlada na svadbama u Zviškom kraju

Lažna mlada na svadbama u Zviškom kraju


Zbog narodnih običaja prilikom venčanja mladenaca,mnogi muškarci u selima Homolja oblače u žensku nevestinsku odeću, tumačeći ulogu lažne mlade na svadbama .Taj običaj još nije isčezao u selima Zvižda i Homolja.Ali mnogi drugi svatovski rituali već su zaboravljeni.



-Mladenci su glavni akteri na veselju, ali svadbu oduvek čine svatovski običaji. Prava nevesta se ,kad dodju svatovi po nju, krije u kući,pa ne mogu da je ne vide ni svatovi, ni mladoženja. Pojavljuje se pred njih prvo lažna mlada ,obavezno je to muškarac,i on traži novac od mladoženje. Druga lažna mlada je devojčica starosti od pet do deset godina.Mladoženja odbija obe neveste i tek tada se pred njim  pojavi njegova prava izabranica,koja može da se „kupi“od njenog brata.


Kad krene iz rodne kuće mladoženjinoj, nevesta ne sme da se okrene ,ako je roditelji pozovu imenom, da ne bi porod ličio na mladinu familiju nego na mladoženjinu.Kult predaka u svadbenom ritualu je veoma izražen, jer se, u tradicionalnom religijskom sistemu, precima pridavala uloga zaštitnika porodice i uticaja na porod.


Ritual bacanja sita i povesma vune na krov, ima ulogu umilostivljavanja predaka i njihovo pozitivno prihvatanje novog člana porodice. Otuda i verovanje da se nevesta neće zadržati u kući, ako sito padne sa krova.

Čitav niz mera preduzimano je radi zaštite mladenaca od zlih uticaja i uroka  gde kum prvi ulazi u kuću, nakon venčanja, preskačući žar da bi odagnao moguće prisustvo zlih sila. Iz istog razloga, kum je kod vlaškog stanovništva, kadio bosiljkom svadbeni ručak.  U selima u opštini Kučevo  i danas, za vreme svadbe, mladoženja uzima pušku i puca u jabuku koja se ljulja na drvetu, na ulazu u nevestin dom. Kad  pogodi jabuku  mladoženja i svatovi ulaze u dvorište i mlada je tim činom osvojena.




U nekim selima i danas se zadržao običaj „tuče neveste i mladoženje“vunom.Svekrva donosi vunu i daje mladi i mladoženji čim uđu  u njegov dom, oni se tuku tom vunom , a svekrva im govori: ’’ Da vam to bude poslednja tuča ’’.Inače, uoči prve bračne noći, svekrva mladencima namešta posteljinu i ispod jastuka im stavlja sekiru, da bi ih štitila od zla. Mladina nevinost je vrlo važna. Mladoženja je stavljao posudu sa vodom iza vrata i ukoliko je ujutru ne prospe mlada je bila nevina.  Zaboravljen  je i običaj kupanja nevesta ujutru, na dan svadbe.U vodi je potopljeno razno bilje: bosiljak, vratič, zdravac. Da bi imala dece, nevesta je uz sebe nosila ogledalo, kitu bosiljka i zdravac, a da bi lakše rodila  , probušenu paru . Radi lakog porođaja,  majka nevesti prilikom prvog dolaska neveste u roditeljski dom posle svadbe, propušta kroz košulju živo jaje.. Nema više ni običaja kada se mesi  za svadbu  mutava ili gluva proja. Nju je mesila u petak, pred svadbu, jedna devojka ćuteći sve vreme dok se proja ne ispeče i  koju tada  stavlja u džak  ispunjavajući želju mladenaca za dobijanje muških ili ženskih naslednika.

izvor 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu