Da li znate zašto slavimo rođendane?

Da li znate zašto slavimo rođendane?



Da li ste se nekad, makar na tren, zamislili zašto slavimo rođendane? Otkrijte istorijske hipoteze o proslavi rođendana.
rodjendan
Prvi su počeli Egipćani
Kada su faraoni krunisani, smatralo se da su “prešli” u bogove. Ova promocija je bila važnija od dolaska na svijet i rođenja, a naučnici tvrde da su upravo faraoni (3.000 godina pne) prvi pominjali pojam “rođendan”. Ali u njihovom slučaju je to bila inicijacija i krunisanje.
Grci dodali svjećice
Grci su prinosili Artemidi mjesecolike kolače u čast lunarne boginje. Da bi što vjernije prikazali sjaj mjeseca, Grci su zapalili svijeće i stavljali ih na te kolače-darove. Grci su najvjerovatnije preuzeli ideju o proslavi rođenja od Egipćana, kao proslavi svojih bogova i boginja.
Hrišćani su smatrali da se rođendani paganski običaji
U skladu sa vjerovanjem da su ljudi rođeni sa “prvobitnim grijehom” i proslave rođendana su, po hrišćanskim vjerovanjima, paganski obredi. Sve do IV vijeka Hrišćani su mislili da je obilježavanja rođendana nešto loše, a tada su promijenili mišljenje i počeli su da slave rođenje Hristovo.
Moderne proslave izmislili Nijemci
Iako je ideja o proslavi rođendana već uveliko zaživjela, smatra se da je Kinderfeste u Njemačkoj preteča rođendanskim zabavama.
Proslava je imala i tortu i svjećice. Svaka godina života obilježena je jednom svjećicom i jednom plus kao nadom za dugovječnost. Na ovim zabavama su se duvale svjećice i zamišljale želje.
Industrijska revolucija donijela ukusne torte
Dugo se na rođendanskim zabavama proslavljalo uz obične slatke kolače. Industrijska revolucija je promijenila stvari, pa su se dodavale i druge namirnice, sastojci, poslastičari su prodavali unaprijed pripremljene torte za djecu. Jedna od najpoznatijih pekara je Cadby Hall s kraja XIX vijeka koja se proslavila prodajom rođendanskim torti, piše portal Žena.
Izvor: Žena Blic

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu