Običaji po rođenju deteta

Tradicionalno je lepo: Zanimljivi srpski običaji po rođenju deteta

Ono što je mahom svim narodima na svetu zajedničko, je period mirovanja i odmaranja tokom prvih 40 dana bebinog života.

 Autor: Sanja Jakšić

Za roditelje i familiju nema lepšeg dana od rođenja deteta.
Dok se majka mazi sa bebom u porodilištu, ocu se kod kuće, uz bučno slavlje cepa košulja, pije domaća rakija i puše cigare.
Kako Srbija inače obiluje lepim običlajima, tako i nije čudo što postoje brojni načini sa se proslavi ovaj najlepši dan.
U manjim sredinama većina ovih običaja i dalje živi, pa se tako tek rođenoj bebi odmah na ruku veže crveni konac, „da ga neko ne urekne”.
Kod srpskih seljaka na vranjskom području postoji dosta verovanja i običaja. S jedne strane se praktikuju radi zaštite novorođenčeta i porodilje od zlih duhova i porođajnih demona, a s druge strane, bi trebalo da donesu dug život bebi i dobru sreću u životu.
U selima južne Srbije, kada se rodi muško dete, odnosi se u jasle, gde se položi, a zatim se odatle nosi kod porodilje. Ovo se činilo iz verovanja da će dete kada odraste postati dobar pastir ili ratar. Ako je u pitanju žensko dete, ono se stavljalo u razboj za tkanje, ne bi li, kad poraste postala dobra tkalja.

I danas se u nekim mestima veruje da novorođenče prvo treba da se okupa vodom i jajima, kako bi bilo zdravo i jako, a pre navršenih 40 dana ne valja da mu se seku nokti i kosa.
U stara vremena, nakon porođaja, negde do nedelju dana, majci su u posetu dolazile žene iz najbliže porodice i donosile „babine”. Običaj je bio da, ukoliko se rodi muško dete donosi se pečeni petao, a ako je na svet došlo žensko dete pile, pogača, crno vino, crni luk i so. Majka treba da odgrize parče mesa sa pilećeg krilca, a otac da pojede komad bataka i pogače.
Ovaj običaj se zadržao do danas, pa po izlasku iz porodilišta, porodilju na trpezarijskom stolu često sačeka sveža pečena piletina, domaći hleb i vino.
Neke svekrve tada darivaju snaje i novorođenče zlatnim dukatom i novom garderobom, cvećem i rakijom.
Ono što je mahom svim narodima zajedničko je period mirovanja i odmaranja tokom prvih 40 dana detetovog života.
Ovo nije bezrazložni običaj, jer je svaka žena izuzetno osetljiva nakon devetomesečne trudnoće i porođaja, koji i u današnje vreme mogu da budu veoma mučni i teški.
Stoga je ovo univerzalni period koji je neophodan da prođe kako bi se nova porodica zbližila i ojačala.
Čak i danas, mnoge majke se pridržavaju tradicionalnog pravila, te nenapuštaju kuću 40 dana. Što zbog sujeverja, što zbog slabosti.
Moderno viralno vreme utiče i oblikuje mlade roditelje na nešto drugačiji način, pa tako mnogi žele da se osame i da preduhitre sve „dosadne” običaje, pri čemu najviše budu povređeni oni stariji koje ne mogu da shvate želje mladih.
Kompromis je uvek najbolje rešenje, pa ukoliko se ne osećate dovoljno spremni da u kuću odmah po porođaju, primite kompletnu familiju, razgovarjte sa njima i obajsnite im to. A piletinu, vino i pogaču, svakako zadržite, valja se, a i bićete siti.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu