Crvenokosa boginja

Crvenokosa Boginja

Ispitivanja na lokalitetu Donja Branjevina 1989. godine donela su neverovatan pronalazak polomljene statuete. Mesto odakle je izvađena statueta predstavljalo je neko kultno mesto, svetilište. Položaj statuete i činjenica da je namerno polomljena i tako sahranjena ukazuje opravdanost ranijih pretpostavki da je u ranom neolitu prilikom magijsko – religijskih obreda prinošena i ljudska žrtva, a kada je to bilo nemoguće, u toku rituala lomljena, «žrtvovana» je glinena statueta. Tako su učinili i nakadašnji stanovnici Donje Branjevine koji su sahranili 


Boginju plodnosti kako bi zauzvrat dobili mnogo pšenice. 
Statueta je veličina 38 cm, što je veliko u odnosu na do sada pronađenih statueta iz tog perioda (veličine do 15 cm). U njoj su sjedinjeni istovremeno simboli ženske i muške plodnosti. Pored izuzetno izvajanih ženskih atributa, izvrsno se primećuju i simboli muške plodnosti, što dokazuje na visok stepen kreativnosti skulptora. 

Crvenokosa boginja se čuva u trezoru Narodne banke u Odžacima, a pored njene replike, posetioci festivala „Tamburica fest“ mogu videti  i sve ostale vredne eksponate nalazišta Donje Branjevine u okviru postavke koja je deo propratnih manifestacije festivala.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu