OBIČAJI – SVETA TROJICA

OBIČAJI – SVETA TROJICA:Dan za oprost grehova i razgovor sa mrtvima

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest
Na veliki praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posećuje istoimene manastire i traži oprost grehova ili lek za bolesti.
Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu. Ovaj praznik naziva se i Duhovi, pošto predstavlja silazak Svetog duha na apostole.
Dva dana ranije, pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu “otvaraju” grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlog.

Kićenje drveća

U istočnoj Srbiji, uoči, na dan i posle Svete Trojice, Vlahinje imaju pojačanu vančulnu percepciju i tada proriču, baju vodicu za skidanje čini i spravljaju biljne meleme za uspeh i blagostanje. U Homolju i Timočkoj krajini, između dva utorka oko Trojice, organizuju se povorke.
U jednoj od njih – “kraljici”, učestvuju najlepše devojke u selu, predstavljajući rusaljke, vile koje su nastale od duša preminulih devojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebih obreda.
Prema pisanju etnologa dr Slobodana Zečevića, omiljeno mesto im je krošnja, pa se zato ne preporučuje penjanje po drveću da se ne bi uzemirile, zaposele osobu ili je namamile u kolo da igra do smrti.
Da bi se čovek zaštitio od takve nesreće, u džepu treba da nosi čen belog luka ili pelina, a drveće se ritualno kiti darovima: sapunima, šarenim peškirima, flašicama parfema i ruževima za usne.

Festival plodnosti

U knjizi”Vič” (“Veštica”) Skota Kaningama, piše da 30. aprila veštice na “festivalu plodnosti” slave ujedinjenje boginje i boga. Taj je dan najpogodniji za izvođenje magijskih rituala, ali treba biti oprezan i nikome ne misliti i ne činiti zlo.
Da bi bile uspešne u magiji, veštice slede pravilo “Učini šta želiš, a da ne naudiš nikome”, uz dodatno uputstvo “Sve što pošaljete tri vratiće vam se trostruko”. Dobro je zapamtiti san koji se sanja te noći, jer predskazuje dešavanja tokom cele godine.
Na dan slavlja treba jesti sveže povrće i voće, piti pivo i medovinu. Gata se i baje uz dim tamjana upaljenog sa limunom, mirtom, borom i laticama crvenih ruža, zaštitnim biljkama veštica. Rituali se izvode sa zelenim kristalima, pri svetlosti plave, zelene, zlatne i crvene sveće.

Rusaljski trans

Iskusnije vlaške vračare umeju da se povežu sa rusaljkama. Prizivaju ih i mole za dozvolu da priključe njihovom kolu jer tada dobijaju natprirodne moći i padaju u takozvani rusaljski trans.
Po istraživanju etnologa dr Dragomira Antonijevića, na Duhove u trans padaju čak i deca u kolevkama, pa i stoka: “Žene koje u istočnoj Srbiji padaju u trans, tuguju od ranog proleća i ne mogu se oteti čudnovatoj psihozi izazvanoj legendama u koje ovaj svet istinski veruje.”
(Odlomci iz knjige “Magijski kalendar za crvena slova” Jasne Jojić)

izvor 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu