Pagan

Паган

Из Википедије, слободне енциклопедије
Реч "паган" потиче од латинске речи paganus која је означавала нешто што потиче са села и саме становнике села.
Са преовлађивањем хришћанства у римској империји дато јој је погрдно значење: примитиван, заостао човек (исто онакво значење какво је добила реч сељак у српском језику).
Разлог овоме је што су становници сеоских области остајали много вернији својој старој вери од становника града, док су се урбаније области после царског едикта о успостављању хришћанства за званичну веру много брже преобратиле. Желећи да исмеју све оне који нису били нове царске вере, хришћани су почели да називају паганима све нехришћане, дајући томе погрдно значење.
Такво значење се до данас одржало. Паганима се називају сви људи неаврамске вере (сви који нису хришћани, Муслиманиили Јевреји), нарочито припадници многобожачких религија.
У словенским језицима реч паган постаје и врста увреде, означавајући гадну, покварену и одбојну особу. У српском језику, то је реч "поган". (На западно-српском наречју се реч паган изговара као поган).
Реч паган је изведена из основе pagus што значи провинција, сеоски предео. То одговара грчкој речи πάγος која означава каменити и брдовит предео или још раније значење нечега забијеног у земљу. Индо-европска основа "паг" означава нешто учвршћено.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu