Srećna Nova 7523. godina

Srećna Nova 7523. godina

Uto, 01/04/2014 - 14:46 -- MRS

Po starom srpskom kalendaru, koji je nastao još pre naše ere, u noći između 1. i 2. aprila nastupiće Nova, 7523. godina. Tada se, po računanju vremena koje je upražnjavao i Sveti Sava, ukrštaju južna i severna energija Sunca i nastaje novo leto. O tome je za MRS govorio Milan Stevančević, koji se proučavanjem ovog značajnog kulturnog, istorijskog i naučnog dokumenta bavi od 1975. godine.

Srpski kalendar bio je zvanični kalendar svih srpskih država od 13. do 19. veka. Danas, taj kalendar kao zvanični koristi Srpska pravoslavna crkva, i on se smatra njenim Ustavom, budući da ga je još 1119. godine u crkveni kodeks uneo Rastko Nemanjić, odnosno Sveti Sava. Nastanak srpskog kalendara vezuje se za 6. vek pre naše ere, za period vinčanske kulture o čemu svedoči jedan nadgrobni spomenik. Po njemu su datirane knjige, povelje, hrisovulje, zakoni, nadgrobni spomenici, spomenici kulture.

Milan Stevančević, začetnik Beogradske škole meteorologije, proučavanjem srpskog kalendara bavi se već 40 godina, i po njemu, to je najveličanstveniji spomenik srpskog naroda. On kaže da su svi spomenici imali zapise po starom srpskom kalendaru, poput spomenika koji je Stefan Lazarević podigao svom ocu knezu Lazaru na kome piše da se kosovska bitka odigrala 6897 godine.

Ono što je još interesantno, a vezano je za ovaj dokument, jeste da je to i kalendar prirode, jer se po njemu godina deli na leto i zimu. Prema njegovim rečima, dva puta godišnje smenjuju se godišnja doba, u aprilu i novembru, što se poklapa i sa sunčevim kalendarom kada se menjaju energije. To je čak potvrdila i NASA, koja je ustanovila da se i veliki crkveni praznici poklapaju sa elektromagnetnim promenama Sunca, kaže naš sagovornik i dodaje da je ove godine leto stiglo malo ranije. Kako kaže, razlog za to je što se energije sunca, koje prolaze kroz južnu i severnu hemisferu baš tada susreću, a to nikada nije u isto vreme.

„Ni jedan kalendar nema fiksne datume, jer i gregorijanski je promenljiv. Prvi januar nije uvek u istom danu. Onog trenutka kada slavimo 29. novembar, svi dani se pomeraju za jedan dan. Srpski kalendar,prateći prirodu, određuje veoma precizno koji su to dan i čas, kada na severnoj hemisferi počinje leto. A to je noćas u 12 sati“, rekao je Stevančević.

Stevančević ističe da ovaj najstariji spomenik srpskog naroda, ima protokol po kome se prvo navodi godina, pa mesec i dan. Ipak, navodi on, problem što ovaj kalendar nije više u upotrebi jeste što su istoriju pisali ljudi koji su se trudili da „ućutkaju“ kompletnu nauku i kulturu srpskog naroda.

Iako su sa saznanjima, do kojih je naš sagovornik došao, upoznate i SPC i naučne institucije u državi, o tome se ćuti. Za sada su za istraživanja zainteresovane institucije u Portugalu i Indiji, kao i američke izdavačke kuće i NASA koja je i potvrdila povezanost kalendara i prirodnih pojava.

Razgovarala Jelica Tapušković
- See more at: http://www.glassrbije.org/%C4%8Dlanak/sre%C4%87na-nova-7523-godina#sthash.UHKC8z7C.dpuf

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu