Komka

 E, ovako se nekad slavio Uskrs

Skromnost i radost su našim precima bili smisao najvećeg hrišćanskog praznika.

Jedan od starih uskršnjih običaja koji je zadržan samo u retkim krajevima Srbije simbolizovao je obred pričešća u domovima naših predaka.

Etnolozi objašnjavaju da nema mnogo vaskršnjih običaja jer je Vaskrs pokrenut praznik. Imamo Vrbicu i Lazarevu u subotu, svi su oni simbol jevanđelja. Kada se Vaskrs približi Đurđevdanu, onda se unese i nekoliko običaja vezanih za ovu slavu - umivanje mirisnog vodica, branje i ukrašavanje cvećem ..

Nekada je u našim krajevima postojao zanimljiv običaj poznat kao komka koji je danas jedino zadržan u okolini Pčinje.


„U činiju se sipa voda i stavi se vaskršnje crveno jaje i razno bilje, obavezno trava zdravac koja miriše lepše od parfema. Dodaje se još cveća koje je izraslo onda kada pada praznik, a na prag kuće domaćin stavi sekiru tako da oštrica bude okrenuta prema spolju. Najmlađi ukućani preskaču prag, a verovalo se da se dalje skoči, žito i pšenica će bolje roditi “, ističu etnololozi.


Naš najpoznatiji etnolog Dragomir Antonić pojašnjava da je simbol ovog običaja od starine, koji se danas zadržava u nekim mestima Južnog Pomoravlja, predstavlja pričešće.

“Domaćica je dan ranije umesila hleb, parcence zagrize onoga koji skače preko praga - to je bila nafora. Tada ga jajet iz činije protrlja po obrazima i čelu da bude rumen i zdrav, pa poprska vodom sa zdravljem i biljem. Znate, nije svako selo imalo sveštenike i crkvu, pa je domaćica preuzimala ulogu i kroz ovaj obred pričešćivala članove porodice “, priča Antonić.


Suština je u skromnosti

Bitno je pojesti jaje i to je suština, a ne kako je ono ukrašeno. Naravno, za nadmetanje u ukrajini ne treba shvatiti kao nešto loše, crkva nema ništa protiv toga, kao što su druge strane lepo što ljudi kroz to pokazuju sebe.

Na sam Vaksrs je postojala praksa da se ukućani prvim ofarbanim jajetom, koje je čuvarkuća, pomažu po obrazcima i tako se simbolički duhovna i mistična snaga jajeta prenose na ljude da bi bili zdravi i plodni. Zato običaj koji se i danas sprovodi da se jaje posle Vaskrsa zakopa u mravinjak da bi stoka i koristi umnožili i da bi ih bilo kao mrava.


Svečani vaskršnji ručak za razliku od božićnog, koji ima mnogo elemenata uobičajene prakse, nema posebnih pravila.


Ruča se kod kuće sa porodicom, sutradan je idealan za goste i nos ofarbana jaja. Suština je da se proslavlja vaskrsenje posle smrti i zato je sve mnogo skromnije nego u ostalim praznicima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu