Сезона светковина у част вина

Сезона светковина у част вина 


novosti.ts




А. Миката | 15. септембар 2016. 

Почетком јесени широм Србије одржавају се многобројне традиционалне манифестације





ДЕСПОТ Ђурађ Бранковић и ове године отворио је у Смедереву сезону "грожђебалова" у Србији.



Као и сваке године, прва винска манифестација одржана је у граду на Дунаву и тиме је најављен почетак серије у којој ће се сваког викенда у другом граду одржавати светковине у славу грожђа.

Прва наредна манифестација "Пударски дани" почиње данас (15. септембра) у Иригу. Пудар је чувар винограда, па манифестација обухвата бербу грожђа, такмичења за избор најбољег винограда, винског подрума, ракије и вина, али и најтежег грозда. Ипак, поред избора најукуснијег сремског колача, који привлачи најмлађе, највећа атракција је пударски (пилећи) паприкаш који се једе уз звуке тамбурица.

Данас почиње и традиционална прослава завршетка бербе грожђа у Вршцу, са многобројним занимљивим пратећим манифестацијама као што су карневал, дечји маскенбал, спортска такмичења, концерти... Посетиоци ће уживати у шетњи Винском улицом и Улицом старих заната где могу да купе укусно грожђе, добро вино и сувенире, а деца ће бити пресрећна када почне традиционално бацање грожђа из авиона. Ко жели може да посети плантажу грожђа или да проба вршачко вино у неком од подрума.

После вршачког викенда следи путовање ће у Сремске Карловце, јер ће традиционална манифестација "Карловачка берба грожђа" ове године бити одржана од 23. до 25. септембра. Програм почиње у петак увече, концертом оркестра електричних и акустичних гитара, а следи дефиле берача грожђа и винских витешких редова Србије. Читавог викенда деца ће уживати у представама, концертима, наступима познатих музичара, а посетиоци ће моћи да виде Сремске Карловце у најбољем издању.

ДАТУМИ
* 15. септембар Вршачка берба 
* 21. септембар Жупска берба * 23. септембар Сремски Карловци
Ко је већ био у Сремским Карловцима, може да у недељу 25. септембра оде у Сонту, код Апатина, где се одржава "Грожђебал". Ово је смотра народних обичаја и ношњи уз много музике тамбурица. Истог дана се и у Хоргошу одржавају "Бербански дани".

"Жупска берба", посвећена грожђу, гиџи, вину, виноградима и подрумарима одржава се ове године раније. Овогодишња, 52. берба почиње 21. септембра и трајаће пет дана. После дефилеа и маскенбала следе жупска здравица, диван, корзо и предвечерје. Пет дана изузетно богатог програма од јутра до поноћи осмислили су организатори, а вреди издвојити "Трепетљика трепетала" или "Жупску свадбу" која се одржава у суботу у подне. После свадбе на Винском тргу следе фолклорни фестивали "Моравац тројанац" и "Не ломи ми лојзе и не кради ми гројзе".

"Опленачка берба" је увек на крају, а ова 53. манифестација по реду одржава се од 5. до 9. октобра. Деци ће бити најзанимљивије у петак, 7. октобра, а у туристима у суботу у 14.30 када почиње свечани дефиле учесника сабора од Опленца до Карађорђевог града у Тополи. "Опленачка берба" је наставак вашара у Тополи из времена Александра Карађорђевића, који је опевао Добрица Ерић. Песма "Обраше се виногради доле крај Тополе" постала је обележје "Опленачке бербе". У манифестацији учествује више од 200 излагача, а попије се 20.000 литара белих и црвених вина, као и шире.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu