MAS(L)ENICA

MAS(L)ENICA: Jednostavna i ukusna varijanta pite kljukuše


Masenica ili maslenica je zapravo jedna varijanta poznate bosanske pite kljukuše.

Ovaj recept, zajedno s detaljnim uputama za pripremu, dobili smo od naše čitateljice/saradnice Hannum, koja napominje da je riječ o jednom klasičnom seljačkom jeftinom jelu, koje se spravljalo od onih sastojaka koja je svaka kuća imala i koristila. Jednostavno – brašno, so i voda, a na kraju zaljev, od masla i kajmaka.
Nije bilo ni nekog posebnog serviranja. Jednostavno, tepsija na sred sofre, svakom po viljuska i navali!

Sastav (za tri osobe):

2 jaja,
oko litar vode (hladne),
brašna, onoliko koliko je potrebno da se dobije smjesa ista kao za palačinke,
na vrh kašike praška za pecivo,
malo soli,
par kašika putera,
par kašika kajmaka, može i pavlaka pomiješana sa mladim sirom ili nekim masnim sirom,

Priprema:
Od vode i brašna umutiti smjesu gustine kao za palčinke, možda malkice gušću.
Dodati umućena jaja, so, i prašak za pecivo. Dobro umutiti da ne bude grudvica.
Na teflonsku tepsiju (bolja je teflon, ako se ima, jer se ne lijepi), staviti par kapi ulja, zagrijati je u rerni, pa nasuti smjese, toliko,samo da pokrije dno.
Ne smije se pretjerati, u protivnom, jufka će biti predebela i može se desiti da vam u sredini ostane nepečena.
Svaki naredni put, uljiti tepsiju prilikom sipanja nove smjese, a pečenu izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom da omekša. To bi bio neki proces isti kao kod pečenja palačinaka, samo što je ovo u rerni.
Kad se ne potroši cijela smjesa, jufke nakidati na komadiće i politi smjesom od istopljenog kajmaka i putera, odnosno nekom sličnom kombinacijom, ovisno od toga šta imate u frižideru. To, dakle, može biti puter i pavlaka, može čak i ulje poslužiti umjesto putera, može se dodati mladog sira u istopljenu smjesu. Znači, prema ukusu i(li) ovisno od toga što u tom trenutku imate.
Bitno je da se ne ohladi, jer je topla mnogo ukusnija.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu