Oбичаји винара

Прослава и обичаји винара на Светог Трифуна



Виноградари и винари славе као свог патрона Светог Трифуна, заштитника винове лозе. Како обичаји налажу, тада се први пут у новој календарској години одлази у виноград и симболично орезује лоза и залива вином. Пошто се слава слави уочи Сретења, дана када се по народном тумачењу сусрећу зима и пролеће, тада почиње и сезона резидбе у виноградима.

Најбољи жупски винари, витешког реда монах Доротеј, већ седму годину заједно одлазе у виноград колачара, да се помоле за добар род и пресеку колач.

Припремила Горана Младеновић
"Једна четвртина колача остаје у винограду, да дођу фазани да кљуцају, јер је фазан виноградарска птица и доноси род винограду", каже Момчило Минић, винар из села Тржац код Александровца.
У виноград се по традицији први пут улази у свечаним одорама боје винског талога. Колачарство је предато најмлађем винару после заслуженог четворогодишњег витешког стажа.
"Радићемо марљиво и вредно и надам се да ће моје колачарство да донесе нама у Жупи благородну годину", прича винар из Александровца Владислав Гајић.
А највише разлога за славље на Светог Трифуна имали су свечано промовисани нови витезови вина, заслужни за хектаре нових засада винограда у Александровачкој Жу

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu