Zdravi obredni hlepčići za Mali Božić: vasilice od projinog brašna

Zdravi obredni hlepčići za Mali Božić: vasilice od projinog brašna

Vasilice mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!


Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernima i žaokom svojom, bode jeretike - bezbožnike, piše Lisa.

U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.



Bez obzira na to koji recept izaberete, ne zaboravite da njima počastite i svoje prve komšije kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci:

    3 šoljice projinog brašna
    3 šoljice pšeničnog brašna
    3 jaja
    2 šoljice ulja
    1 prašak za pecivo
    kašičica soli
    3 šoljice kisele vode

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Stare reci i zaboravljeni izrazi

ЉУБАВНЕ НАРОДНЕ ЛИРСКЕ ПЕСМЕ

Dizanje ili ispijanje u slavu